Kouluvierailuja ja lapsen oikeuksia 29.5.2015

Taksvärkin vapaaehtoisina kansainvälisyyskouluttajina toimineet Tuuli ja Lotta kertovat kokemuksistaan kouluvierailuilta ja vapaaehtoistyön jättämistä fiiliksistä sekä sen vaikutuksesta omaan elämäänsä.

Haku Taksvärkin kansainvälisyyskouluttajaksi lukuvuodelle 2015–2016 on nyt auki. Vielä ehdit hakea, sillä viimeinen hakupäivä on 12.6. Lue lisää täältä. Klikkaa mukaan myös facebookissa.
 
 
TUULI SHINYELLA
2008–2009, Madagaskar-kampanja

Kerro, miksi päädyit mukaan Taksvärkin toimintaan?
Opiskelin sosiologiaa ja kehitysmaatutkimusta ja ajattelin, että saisin hyvää työkokemusta. Lisäksi Madagaskar kiinnosti maana. Ajattelin, että opettajan ammatti sopisi minulle, ja kansainvälisyyskouluttajana pääsin kokeilemaan sitä. Kansainvälisyyskouluttajana toimiminen on ollut minulle yksi hyödyllisimmistä vapaaehtoistyökokemuksista.
Mikä oli sinulle antoisinta vapaaehtoisena toimimisessa?
Sain paljon hyvää työkokemusta ja opin käyttämään osallistavia menetelmiä, mistä on ollut myöhemminkin hyötyä. Työkokemus oli erityisen arvokasta opiskeluaikoina, kun pääsi soveltamaan oppimaansa käytännössä. Vapaaehtoisena saamani kokemus oli myös hyvä pohja aikuiskasvatuksen pedagogisille opinnoille. Nykyään työskentelen vapaaehtoisten kanssa ja olen huomannut, että omasta vapaaehtoistaustasta on ollut hyötyä.
Oletko edelleen tekemisissä globaalin vastuun teemojen kanssa?
Kehitysyhteistyön tai globaalikasvatuksen teemat eivät varsinaisesti näy työssäni, mutta maahanmuuttokysymykset, kotoutuminen ja kulttuurinen moninaisuus vaikuttavat taustalla kyllä vahvasti. Kiinnostus globaalikasvatukseen on säilynyt koko ajan – ehkäpä jonain päivänä teen sitä enemmänkin.
 
 
LOTTA PELTOLA

Mitä vapaaehtoistyö antoi sinulle ja onko siitä ollut myöhemmin hyötyä?
Opin paljon järjestötyöstä, kehitysyhteistyöstä ja globaalikasvatuksen teemoista. Lisäksi sain paljon esiintymis- ja suunnittelukokemusta. Työskentelen nykyään espanjan opettajana, ja siihen koen saaneeni Taksvärkiltä myös ohjaus- ja opetuskokemusta. Lisäksi olen ollut töissä Allianssin nuorisovaihdossa, ja omasta vapaaehtoistaustasta oli paljon hyötyä, kun koordinoin vapaaehtoisohjelmia.
Mitä muistoja on jäänyt vapaaehtoistoiminnasta Taksvärkissä?
Itse kouluvierailuista jäi hyvä mieli ja sain paljon rohkeutta, kun opettajat antoivat positiivista palautetta ja oppilaat innostuivat, vaikka erityisesti auditoriovierailut aluksi jännittivätkin. Oli mukava herätellä oppilaita eri teemasta, kuin mihin he ehkä normaalisti törmäävät koulussa. Lisäksi koin tärkeäksi, että oppilaat tiesivät, mitä varten he tekevät Taksvärkki-päivän työn ja että he ymmärsivät, miksi lukutaito on niin tärkeä.
 
 
Haastattelija: Elina Myllylä

Avainsanoina , , , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>