Vamos trabalhar bem! 16.3.2012

Pari ensimmäistä työviikkoa Associacão Communitaria de Chamanculossa (ASSCODECHA) ovat liidelleet siivillä ja aika on kulunut nopsaan. Tutustuminen työhön tuntuu vievän ehkä normaalia pidemmän aikaa sillä portugalin kieli ei vielä ole täysin hallussa, mutta päivä päivältä uudet sanat jäävät mieleen.

Uusi työpaikkani Chamanculon asuinalueella on toiminut jo yli kymmenen vuotta alueen asukkaiden hyväksi ja toiminta tuntuu näin parin viikon kokemuksen perusteella melko vakiintuneelta ja hyvin toimivalta. Perustietoa järjestöstö loytyy täältä ja ASSCODECHAN blogisivustolta, jota aletaan uudistaa pian. Mikä parasta; työilmapiiri on mitä mahtavin. Toisin kuin aikaisempien Afrikka-kokemusteni perusteella ASSCODECHASSA yritetään välttää turhaa byrokratiaa ja jo ensimmaisenä päivänä järjestön johtaja selitti ettei heillä ole tapana pomotella tai muutenkaan liikaa harrastaa herroittelua. Tauoilla vitsaillaan ja kerrotaan kuulumisia.

Taksvärkin ja ASSCODECHAN yhteinen hanke ”Sustento e participacao juvenil” eli ”Nuorten toimeentulo ja osallistuminen”, polkaistiin alkuun vuoden alussa ja nyt maaliskuun puoleenväliin mennessä työ on edennyt verkkaisesti mutta varmasti. Hankkeen ensimmäisenä vuonna pyritään tukemaan 200:n lapsen ja 75:n nuoren koulunkäyntiä ja opiskelua. Lapsille järjestetään koulunkäyntiä tai perustarpeita tukevaa toimintaa. Nuorille puolestaan järjestetään ammattikoulustusta kurssien muodossa (esim. mekaanikko, siivooja, kokki, tarjoilija). Lisäksi alueelle rakennetaan saniteettitiloja ja järjestetään kulttuuri- sekä urheilutapahtumia.

 

 

Jorge Mário Chicavane haluaisi opiskella yliopistossa. Hän toimii ASSCODECHAssa vapaaehtoisena.

Ensimmäisellä työviikollani vierailimme hankkeeseen osallistuvien lasten kodeissa haastattelemassa vanhempia tai lapsesta huolehtivia aikuisia. Siirtäessäni tietoja lomakkeista tietokoneelle totesin että vain yhdellä lapsella kaikista kolmestakymmenestä haastatellusta oli kummatkin vanhemmat kotona ja toinen heistä jopa työssäkäyvä.

Useimpien lasten kodeissa ongelmana on tilan, kunnollisten saniteettitilojen sekä koulutarvikkeiden puute. Lasten osalta itselläni on kuitenkin toiveikas olo kun taas vierailessamme nuorten kodeissa laittoi monen nuoren tilanne mietityttämään. Monen kohdalla tilanne on vaikea. Yli 20-vuotiaista harvalla on peruskoulutuksen lisäksi muita opintoja tai ammatillisia taitoja suoritettuna. Myöskään ajokorttia, tietoteknillisiä taitoja tai kielitaitoa (portugalin ja shanganen lisaksi) ei ole. Nuorilla naisilla on lisäksi yleensä lapsi tai useampi huolehdittavana. Monilla näistä nuorista on kuitenkin samanlaisia unelmia kuin suomalaisilla nuorilla: ammatista, omasta kodista ja perheestä. Unelmien saavuttaminen vain on tuhannesti vaikeampaa.

 

Tällä hetkellä suunnittelemme koulujen välistä jalkapalloturnausta ja kulttuuritapahtumaa huhtikuun lomien ajaksi. Ehkä jo ensi viikolla pääsemme viemään kutsuja kouluille. Matka seitsemälle koululle taitetaan kävellen pitkin pieniä kujia ”pecos” tai hieman suurempia katuja väistellen mutaisia vesilammikoita.

Vaikka matka saattaa olla pitkä, eivät ASSCODECHAn työntekijät valita. Järjestöllä on myös auto, mutta moneen paikkaan ei voi autolla ajaa ja sitäpaitsi kävellen näkee ja kuulee enemmän mitä alueella tapahtuu. Toistaiseksi tyydyn seuraamaan muita sokkeloisilla kaduilla silla onnettomalla suuntavaistollani varustettuna löydän yksin toimistolta vain bussipysäkille.

Ensimmäisenä päivänäni järjestön johtaja Amandio sanoi minulle: ”Vamos trabalhar bem” – tehdään töitä hyvin. Motivaatiota hankkeen toteuttamiseen ASSCODECHAlla siis löytyy ja tuntuu että työ on merkityksellistä myös järjestössä työskenteleville, joista kaikki ovat itsekin kotoisin Chamanculosta ja useat asuvat täällä vieläkin.

Até proxima!

Teksti ja kuvat: Jaana

Avainsanoina | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>