Monipuolista toimintaa ja mukavaa palautetta 18.8.2013

Toissa viikon alussa ASSCODECHA:n tiloissa alkoi ammattikoulutuskursseille haluavien orientaatiojakso. Aluksi kokelaille pidettiin oppitunteja. Loppuviikosta he osallistuivat kokeisiin, ja viime viikolla heitä haastateltiin. Kaikille halukkaille ei valitettavasti löydy paikkaa kurssilta ja valintaprosessi on siis melko läpikotainen. Heti ensimmäisen tilaisuuden alkuun minua pyydettiin pitämään esitys Suomesta ja suomalaisten nuorten elämästä. Onneksi sain tietää tästä ajoissa ja pystyin valmistautumaan henkisesti esityksen pitämiseen. Sain käyttööni Jaanan pitämän vastaavan Powerpoint-esityksen, jonka pohjalle pystyin rakentamaan omani. Myös avainsanojen tarkistaminen ja ylöskirjoittaminen oli suureksi avuksi. Pidin esityksen kahteen kertaan eri ryhmille. Vähän kyllä jännitti erityisesti portugaliksi puhuminen, mutta uskoakseni esitykset menivät hyvin. Palaute oli positiivista ja pystyin kehittämään esitystä toista kertaa varten ensimmäisen esityksen jälkeisten kysymysten perusteella. Erityisen kiinnostunut yleisö tuntui olevan yöttömästä yöstä ja kaamoksesta. Suojalkapallon ja eukonkannon esittäminen kirvoitti myös jonkinlaisen naurunremakan kuulijoilta. Lisäkysymyksiä tuli molemmilta ryhmiltä rikollisuuteen ja uskontoon liittyen. Myös portugalilaiset vapaaehtoiskollegani pitivät myöhemmin esitykset maastaan, mikä toi mieleeni asioita, mukaan lukien opiskelijaelämä erityisesti teekkariuden muodossa, joista täytyy sitten ensi kerralla muistaa kertoa :)

Ammattikurssilaiseksi haluavia

Valintakoetta tekemässä

ASSCODECHA:n pihalla pyörii päivästä toiseen samat lapset leikkimässä. He eivät pärjää oikein koulussa ja ovat saamassa tukiopetusta. Monien vaatteet ovat rikkinäiset ja likaiset, ja ilmeisesti ruokaa saati sitten rahaa ei taida hirveästi heillä olla. Jotain varmasti kertoo myös se, että he ylipäätänsä viettävät kaiket päivänsä täällä ilman vanhempiaan tai edes vanhempia sisaruksiaan missään näköpiirissä. Aluksi en lähtenyt utelemaan sen tarkemmin heidän taustojaan ja elämäntilanteitaan, mutta myöhemmin selvisi, että heillä kyllä on perheet, mutta vanhemmat ovat päivät töissä ja on toki parempi, että he ovat katujen tai yksin kotona olemisen sijaan ASSCODECHA:lla leikkimässä. Nuorimpien lasten kanssa oleminen ei ole parhaimpia puoliani, ja näiden lasten kanssa kommunikointi on myös erityisen vaikeaa minulle. He puhuvat ilmeisesti jonkinlaista shanganan ja portugalin sekoitusta, josta minä en käytännössä ymmärrä sanaakaan. Onneksi portugalilaiset tytöt ymmärtävät heitä paljon paremmin ja leikkivätkin ja juttelevat heidän kanssaan paljon enemmän. Yksi tytöistä laittoi myös pystyyn keräyksen lounaiden maksamiseksi tälle lapsilaumalle. Lisää tietoa keräyksestä löytyy tästä Facebook-ryhmästä.

Lapset halusivat esitellä tanssitaitojaan

Osaa järjestön työntekijöistä on työllistänyt kuluneella viikolla reppujen ja muiden koulutarvikkeiden jako valituille lapsille ja nuorille. Jälleen kerran lapset olivat valittu eniten apua tarvitsevien joukosta. Edellisellä kerralla ymmärtääkseni tarvikkeita käytiin jakamassa kouluissa, mikä aiheutti ilmeisesti pahaa mieltä tarvikkeita saamattomille lapsille heidän nähdessään toisten lasten saamat uudet hienot reput. Tällä kertaa jakamiset hoidettiin hienotunteisemmin ja tyylikkäämmin; Lapset ja nuoret perheineen oli kutsuttu tilaisuuksia varten ASSCODECHA:n toimistolle. Tämä tuntui huomattavasti toimivammalta ratkaisulta.

Onnellisia uusien reppujen omistajia Telman kansssa

Olinda ojentamassa koulutarvikkeita nuorelle

Lisää lapsia Artelinon ja Olindan kanssa

Yhtenä päivänä lähtiessäni töistä joku lyöttäytyi seuraani kadulla ja alkoi jutella minulle. Hän kyseli ensin, mistä olen kotoisin ja mitä teen Chamanculossa. Kun Paulo kuuli ASSCODECHA:sta, hän innostui kertomaan, kuinka oli käynyt ASSCODECHA:n järjestämän hotellityöntekijöiden kurssin. Hän oli saanut kurssin kautta harjoittelupaikan hotellista. Harjoittelu oli pian loppumassa ja hän toivoi kovasti saavansa jatkaa työssä. Hän oli tosin hieman epäileväinen tämän suhteen. Joka tapauksessa hän kehui vuolaasti ASSCODECHA:n toimintaa, Taksvärkin ja Suomen tukea ja vapaaehtoisten panosta ja painotti, kuinka monen nuoren elämään järjestön ammattikoulutus on positiivisesti vaikuttanut. Oli erittäin mukavaa kuulla tällaista ensikäden positiivista palautetta.

Ponnisteluni ASSCODECHA:n toiminnan paremmasta sisäistämisestä ovat jatkuneet. Amândiokin kävi painottamassa minulle, että minun pitäisi olla aktiivisesti kyselemässä työntekijöiltä, mitä he ovat tekemässä ja seurattava heitä toimiston ulkopuolella. Koen tällaisen jatkuvan kyselyn erityisesti kielimuurin takia rankaksi. Helpompaa minulle olisi, jos muut kävisivät minulle ehdottomassa silloin, kun jotain on tapahtumassa. Tätäkin on toki tapahtunut, mutta minusta tuntuu, että osa järjestön työntekijöistä yhä vierastaa hieman minulle puhumaan tulemista. Ehkä he kokevat myös rankaksi asioiden minulle rautalangasta vääntämisen. Olen kuitenkin mm. ollut mukana, kun järjestön aktivistit, eli vapaaehtoiset toimijat, kävivät koululaisten ja aikuisten lukutaito-opetuksen tunneilla pitämässä tietoiskuja sanitaatiosta ja hygienian tärkeydestä. Olin myös mukana, kun kävimme esittelemässä sanitaatiohankettamme kyseisen asian parantamiseksi toimivassa käsittääkseni julkisessa laitoksessa. ASSCODECHA:n toiminnasta opin myös jotain, kun Kepan edustajat kävivät toimistolla tutustumiskäynnillä. Heille pidettiin pitkät esitykset toiminnan eri osa-alueista. Valitettavasti minulta meni aika paljon asioita ohi ja uskonkin, että Kepan paikalliskoordinaattorilla on jo enemmän tietoa järjestön kokonaistoiminnasta. Kaikesta tästä päätellen ensi kertaa ajatellen vapaaehtoisen perehdyttämisessä ja tiedon siirrossa eteenpäin olisi parannettavaa.

ASSCODECHA:n aktivisti kertomassa lapsille sanitaatiosta

Aktivisti kertomassa sanitaatiosta aikuisten lukutaito-opetusryhmässä. Jostain syystä ryhmissä on lähinnä naisia.

Viime viikolla kävimme ASSCODECHA:n perhettä koskevien asioiden kanssa toimivassa kumppanijärjestössä kyselemässä, miksi internet-yhteytemme oli poikki. Kumppani siis normaalisti maksaa internet-yhteyden, ja lasku oli jäänyt nyt maksamatta. Seuraavana päivänä ei sitten toimistolla ollut sähköäkään. Ilmeisesti samainen järjestö on hoitanut tavallisesti myös sähkölaskun. Sähköt saatiin takaisin seuraavana päivänä, mutta internet-yhteyttä saatiin odotella melkein viikon verran. Näin se joskus täällä päin menee.Teksti ja kuvat: Aleksi

Avainsanoina | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>