”Ehkä paavikin haluaa rannalle” 25.2.2013

Osana Taksvärkki ry:n hanketta, jossa nuorten koulutuksella on suuri osa, pidetään Maputossa useita kursseja ja työpajoja. Yksi niistä on erityinen suomalaisten nuorten kanssa toteutettavan kommunikaatioprojektin ensimmäinen työpaja, joka järjestettiin ASSCODECHAn omissa tiloissa omien työntekijöiden voimin. Neljän päivän työpajan aikana opeteltiin muun muassa tietokoneen käyttöä, kameran käyttöä, tiedonetsintää internetistä, videopätkien suunnittelua ja toteutusta sekä keskusteltiin yleisesti kommunikaatiotaidoista.

 

Osallistujia oli joka päivä kiitettävästi ja joukosta erottuivat jo kaikkein innokkaimmat kommunikoijat. Oli mukava nähdä nuorten innostus kun kamerat, tietokoneet ja upouusi projektori kaivettiin esiin. Viikon päätteeksi nuoret suunnittelivat itsestään videopätkät, jotka tullaan kuvaamaan seuraavalla viikolla.

Vaikka nykyaikainen kommunikointi on täynnä tekniikkaa ja teknologiaa halusimme aloittaa nuorten tutustumisen myös perinteisempään mediaan. Jaoimme osallistujille kullekin 15 meticaista (noin 0,40€), joka on yleisimpien sanomalehtien hinta Maputossa. Tehtävänä oli ostaa sanomalehti ja etsiä sieltä mielenkiintoinen artikkeli, josta voisimme keskustella yhdessä. Hankkeeseen osallistujien ikä vaihtelee 14 aina 21 vuoteen, mutta vain pari oli aikaisemmin ostanut sanomalehden. Luultavasti ei moni suomalainenkaan nykynuori enää osta paperista lehteä, mutta pääsy internetiin ja sitä kautta uutisiin on jo ihan tavallinen juttu, kun taas harva Chamanculon nuorista pystyy seuraamaan kotimaisia saati sitten kansainvälisiä uutisia päivittäin.

 

Jo tarinat itse lehden ostamisesta olivat mielenkiintoista kuultavaa ja artikkelit, joita nuoret olivat valinneet, herättivät keskustelua. Nuoria kiinnostavat aiheet vaihtelivat aina koko maailmaa kohahduttavasta uutisesta paavin erosta tuolien puutteeseen mosambikilaisissa kouluissa. Pienen rohkaisun jälkeen nuoret uskalsivat myös ilmaista omia mielipiteitään uutisista ja arvioida jo hieman artikkeleitakin.

Kuvissa sanomalehtien lukua ja kamerankäytön opettelua.

Lisäys 29.4.

Tässä on hieman pyydettyä lisätietoa lehdenostamisesta ja lehtien lukemisesta.

Eräs poika oli valinnut Noticiasta Paavin erosta kertovan uutisen ja keskustelimme aiheesta. Hänen mielestään uutinen oli mielenkiintoinen, koko maailmaa koskeva. Pohdimme minkälaista Paavin työ ja elämä on sekä millaista hänen elämänsä tulee olemaan nyt eron jalkeen. Nuoret totesivat että luultavasti Paavi on ollut väsynyt ja haluaisi tehdä jotain muutakin, vaikka sitten mennä rannalle.

Toinen juttu, josta keskustelimme koski pulpettien ja tuolien puutetta mosambikilaisissa kouluissa. Nuoret pohdiskelivat, miksei kalusteita kouluihin voitaisi tehdä täällä Mosambikissa, kun kerta puutakin on. Lisäksi mietittiin yhdessä syitä koulujen huonoihin olosuhteisiin.

Lehdenosto oli tosiaan ollut monelle ensimmäinen kerta. Yksi oli lähettänyt isänsa asialle kun ei itse kehdannut. Toinen kertoi ostaneensa lehden ja joutuneensa ystäviensä pilkkaamaksi, mutta sanoi olevansa ylpeä ja aikovansa ostaa uudestaan jos ylimääräistä rahaa joku päivä on. Joku taisi sanoa myös että vähän jännitti…

Teksti ja kuvat: Jaana

Avainsanoina , | 2 kommenttia | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

2 vastausta kohteessa ”Ehkä paavikin haluaa rannalle”

 1. Janne Rantala sanoo:

  Hei Jaana,

  Lupaava juttu jää pahasti kesken. Mitä he kertoivat lehdenostosta? Mikset kertoisi meille, että mitä ne lapset sanoivat niistä jutuista? Entä mistä on peräisin tuo vetävä sitaatti otsikossa?

  Kaikilla näytti olevan Notícias. Toinen päivälehti eli O País maksaa myös 15 meticalia, viikkolehdet 30 meticalia.

 2. Jaana Oikarinen sanoo:

  Eras poika oli valinnut Noticiasta Paavin erosta kertovat uutisen ja keskustelimme aiheesta. Hanen mielestaan uutinen oli mielenkiintoinen, koko maailmaa koskeva. Pohdimme minkalaista Paavin tyo ja elama on seka millaista hanen elamansa tulee olemaan nyt eron jalkeen. Nuoret totesivat etta luultavasti Paavi on ollut vasynyt ja haluaisi tehda jotain muutakin, vaikka sitten menna rannalla.

  Toinen juttu, josta keskustelimme koski pulpettien ja tuolien puutetta mosambikilaisissa kouluissa. Nuoret pohdiskelivat, miksei kalusteita kouluihin voitaisiin tehda taalla Mosambikissa, kun kerta puutakin on. Lisaksi mietittiin yhdessa syita koulujen huonoihin olosuhteisiin.

  Lehdenosto oli tosiaan ollut monelle ensimmainen kerta. Yksi oli lahettanyt isansa asialla kun ei itse kehdannut. Toinen kertoi ostaneensa lehden ja joutuneen ystaviensa pilkkaamaksi, mutta sanoi olevansa ylpea ja aikovansa ostaa uudestaan jos ylimaaraista rahaa joku paiva on. Joku taisi sanoa myos etta vahan jannitti…

  Kiitos kommenteista! Naita lisaa!Sita ei aina itse erota mika asia lukijoita voisi kiinnostaa, kun itselle kaikki on lahella ja jokapaivaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>