Kumppanuuksien kehittämistä 10.10.2012

Tärkeimmät työtehtäväni täällä Malagasy Mahomby -järjestössä liittyvät hienosti sanottuna järjestön kumppanuuksien kehittämiseen. Käytännössä se tarkoittaa mahdollisten uusien yhteistyökumppanien ja varsinkin rahoittajien kartoittamista.

Ensinnäkin kirjoitan raporttia lukutaito-opetuksesta, josta järjestöllä on pitkä kokemus.  Se sai alkusysäyksen jo vuonna 1995 kun saksalainen aikuiskoulutusjärjestö DVV järjesti lukutaito-opettajien koulutuksen Madagaskarilla. Koulutukseen osallistui kaksi Malagasy Mahombyn jäsentä. Sittemmin järjestö on kehittänyt opetusmenetelmiä ja laajentanut opetusta eri ikäluokkiin ja alueellisesti maan eri osiin.  Jokaisesta toteutetusta projektista ja koulutuksesta  on opittu lisää. Malagasy Mahombylla on  nykyään hallussaan koulutuspaketti, jota voidaan soveltaa osallistujien mukaan. Tämä onkin tarpeen, sillä esimerkiksi maan eteläosassa maaseudulla ihmisten arkitodellisuus on hyvin toisenlainen kuin pääkaupungissa, niinpä myös tekstien aiheisiin tulee kiinnittää huomiota.

Raportin avulla  osaamisesta on mustaa valkoisella ja mahdollisia rahoittajia on helpompi lähestyä. Parhaillaan yhdistys myös suunnittelee ensimmäisen maksullisen lukutaito-opettajien koulutuksen järjestämistä, mistä se voisi tulevaisuudessa saada varoja toimintaansa. Projektirahoitukset  kun aina loppuvat aikanaan… Käytännössä homma on melko yksitoikkoista tietokoneen ääressä istumista, mutta onneksi pääsen myös vierailemaan opetusluokissa, jotta näen mitä työ käytännössä on.

Toiseksi kartoitan Madagaskarilla toimivia kehitysyhteistyötoimijoita. Järjestö haluaa koota ne nettisivuilleen, jotta kiinnostuneet voivat hyödyntää tietoja etsiessään yhteistyökumppaneita.  Tarkoitus on helpottaa kontaktia suurten rahallista tai teknistä avustusta tarjoavien organisaatioiden ja pienten paikallisten toimijoiden välillä.  Tätä nykyä selkeitä tietoja on vaikea saada, vaikka avoimuudesta olisi vain hyötyä kaikille.

Opiskelijat Tefi ja Mireille ja minä Maailmanpankin toimiston edustalla.

Minulla on apuna kaksi opiskelijaa, Mireille ja Tefi , jotka ovat kehitysyhteistyön maisteriopiskelijoita Malagasy Mahombyn ylläpitämässä korkeakoulussa. He tuntevat yhteiskunnan ja kaupungin ja tietysti taitavat malagassin kielen.  Täällä kun ei ole saatavilla kunnollisia karttoja kaupungista tai bussireiteistä…  Otamme yhteyttä kansainvälisiin organisaatioihin kuten YK, WWF, EU, kirkkojen ja valtioiden avustusorganisaatiot. Useat valtiot ovat Madagaskarin poliittisen kriisin vuoksi jäädyttäneet virallisen kehitysavun, mutta onneksi monet organisaatiot jatkavat työtä järjestöjen kanssa. Vaikka aloitammekin tiedon etsimisen netin ja puhelimen avulla, henkilökohtainen kontakti ja paikan päällä käyminen  ilman sovittua tapaamista tuottavat usein parhaan tuloksen. Vastausta pelkkään sähköpostiin on melko turha odottaa.  Vastaanotto vaihtelee, aina meitä ei oteta vakavasti ja työ etenee hitaasti, mutta etenee kuitenkin. On myös tosi mukava tehdä töitä oman ikäisten ihmisten kanssa ja päästä välillä ulos toimistosta.

Teksti ja kuvat: Heini

Avainsanoina , | 1 kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaus kohteessa Kumppanuuksien kehittämistä

  1. Paula Kuusipalo sanoo:

    Mahtavaa, Heini!
    Olisipa hienoa joskus kehitellä yhteyksiä ns. lähtömaissa tapahtuvan lukutaito-opetuksen ja Suomessa asuvien maahanmuuttajien perustaito-opetuksen välille…
    Tsemppiä tärkeään työhön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>