Kehityksen paikallisia ammattilaisia 24.10.2012

Madagaskarilla monet tämän vuoden ylioppilaat pohtivat parhaillaan, mitä haluavat opiskella. Yliopistojen lukuvuosi alkaa tammikuussa ja nyt on hakupapereiden jättämisen ja pääsykokeiden aika. Normaalisti lukuvuosi alkaisi jo marraskuussa, mutta opetushenkilökunnan lakon takia julkisissa yliopistoissa ollaan jäljessä aikataulusta eikä kaikkia kursseja ja kokeita ole vielä saatu päätökseen. Viime vuonna lukion päättäneet eivät päässeet ollenkaan aloittamaan vaan hakevat opiskelupaikkoja vasta nyt tuoreiden ylioppilaiden kanssa.

Madagaskarilla on kymmenen julkista yliopistoa ja korkeakoulua, joista kuusi pääkaupungissa. Julkisten oppilaitosten ongelmia ovat lakot, opiskelijoiden liian suuri määrä sekä pula opetusmateriaaleista ja tiloista. Vaihtoehtoja eli yksityisiä korkeakouluja (kuten peruskouluja ja lukioitakin) löytyy lähes joka korttelista. Vaikka osa niistä on huijausta eikä niistä saa yhtäläisesti tunnistettua tutkintotodistusta, niistä ollaan nyt kiinnostuneempia, koska opiskelun eteneminen on julkista puolta varmempaa.  Monet ovat myös käytännönläheisempiä ja tarjoavat paremmin harjoittelupaikkoja.

Antananarivossa järjestettiin ylioppilaille suunnatut koulutusmessut, joissa esittäytyi nelisenkymmentä eri oppilaitosta. Myös Malagasy Mahombyn oma ja valtion tunnustama yliopisto IMD oli paikalla. Se tarjoaa ainoana maassa kehitysopintoja. Muuten esillä oli talous- ja oikeustieteitä, viestintää, matkailua sekä muutama multimedia-, maatalous- ja rakennusalan koulutus.

Malagasy Mahombyn ständi ja opiskelijoita koulutusmessuilla.

IMD tulee sanoista Ingenierie et management de developpement local eli paikallisen kehityksen tekniikka ja johtaminen. Koulutus on monialainen, se sisältää menetelmäopintoja (tilastot, kirjanpito, kielet, atk… ), teoriaa ja paljon kenttätöitä. Valmistuneet voivat työskennellä kehitystehtävissä periaatteessa missä tahansa: suunnittelijoina, toteuttajina, arvioijina, selvitysten tekijöinä, kouluttajina, maaseudun ja kylien kehittäjinä, terveyden ja sanitaation, koulutuksen, ympäristönsuojelun aloilla, julkisella sektorilla, järjestöissä kuin yrityksissäkin. Monia opiskelijoita koulutuksessa vetää puoleensa toisten auttaminen.

Kuten Kambozhan blogikollegani hiljan mainitsi, kehittyvä maa tarvitsee koulutettuja ihmisiä. Valitettavasti kouluttautumiseen ei kaikilla ole samanlaisia mahdollisuuksia, kun rahakin ratkaisee. Niinpä varsinkin korkeakoulutus on Madagaskarilla edelleen harvojen herkkua. Tilastokeskuksen (INSTAT/DSM/EPM2010) mukaan noin puolet Madagaskarin väestöstä käy peruskoulun, noin 10 prosenttia toisen asteen ja vaivaiset pari prosenttia yliopiston. Mitä paremmin toimeentuleva kotitalous, sitä korkeampi koulutustaso. Keskiverto malagassi kuluttaa koulunpenkkiä rapiat viisi vuotta.

IMD on yksi Antananarivon halvimmista korkeakouluista, eikä sen tavoitteena ole tehdä omaa bisnestä, vaan Malagasy Mahombyn vision mukaisesti jakaa nuorille tietoja ja taitoja, joiden avulla he voivat kehittää maataan. Tässä tehtävässä toki kaikkien muidenkin alojen osaajia tarvitaan!

 
Teksti ja kuvat: Heini

Avainsanoina | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>