Aakkoslauluja ja pieniä kouluja 14.5.2013

 

 

Kuvan tilanteessa oltiin Madagaskarilla Ampanisarikan kunnassa, paikassa nimeltä Antsakoamamy. Yksi kunnan kolmesta Asama-luokasta. Luokan edessä lasten kanssa juttelemassa ovat Malagasy Mahombyn Zo-Hery ja Verohanitra sekä luokan opettaja Villarceau. Oppilaita on n. 30 ja he ovat iältään 12-15 vuotta. Ennen Asama-luokalle tuloa lapsista neljä ei ole ollut ollenkaan koulussa. Muut lapset ovat käyneet koulua yhden, kaksi tai kolme vuotta, mutta joutuneet lopettamaan kesken.

Opettaja Villarceau pitää musiikista ja se näkyi myös hänen luokassaan. Oppilaat lauloivat ja tanssivat meille normaaliakin reippaammin ja kovaäänisemmin. Villarceau on säveltänyt ja sanoittanut kaikilla pienten lasten Amohitsoratra-luokilla opeteltavan aakkoslaulun. Opetin oppilaille itse ala-asteella oppimani ”mur mur” -leikin, jonka avulla opetellaan kertotauluja. Siinä jokainen sanoo vuorollaan luvun 1, 2, 3, jne. Jos kyseessä on neljän kertotaulu, sanotaan 4, 8, 12 jne. tilalla ”mur mur”. Jos tekee virheen, joutuu pelistä pois. Koska Madagaskarilla ei ole karhuja niin kuin Suomessa, lasten piti ammua kuin lehmä. Eipä ihme että tämä eläin tuli heillä ensimmäisenä mieleen, koska lehmiä ja härkiä näkee paimennettavan kaikkialla.

Asama-opetusta on Ampanisarikassa ollut jo kolme vuotta, mutta tämä luokka on uusi, rakennettu viime syksynä. Se on vielä kesken, sillä välillä rahat lautojen ostamiseen loppuivat. Rakentamista rahoittavat pääasiassa vanhemmat suoraan tai paikallisen yhdistyksen kautta. Rakennuksen valmistuttua ja Taksvärkin tukeman projektin päätyttyä siitä on tarkoitus tulla oikea peruskoulu. Koska koulu on pieni, luultavasti oppilaat tulevat käymään koulua aamu- ja iltavuoroissa, mikä on tavallista seudulla.

Kuvan aikuiset ovat lasten vanhempia tai muuten vaan paikalle sattuneita uteliaita. Vieressä nimittäin osa vanhemmista keitteli oppilaille lounasta ja piti pientä myyntikojua. Ainakin keskellä pikkulapsi sylissä oleva nainen oli mukana iltapäivän aikuisten lukutaitotunnilla.

 


 
 
Teksti ja kuvat: Heini

Avainsanoina | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>