Nuoria Meksikon rajalla Coatepequessa 22.11.2013

Taksvärkki ry:n hankesuunnittelija Marjaana Hyppönen on Guatemalassa hankeseurantamatkalla. Paikallisen kumppanijärjestömme PAMIn toteuttama kansalaistaitokoulutusta nuorille tarjoava hanke alkoi tammikuussa 2013. Ensimmäinen hankevuosi lähenee loppuaan, ja Marjaana tutustuu nyt puolentoista viikon ajan nuorten kanssa tehtyyn työhön ja osallistuu tulevien toimien suunnitteluun.

Tämä on Marjaanan ensimmäinen blogipostaus matkalta.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 
Matkasimme eilen 20.11. PAMIn toiminnanjohtajan Myrellan ja hankkeen koordinaattorin Ana Silvian kanssa Guatemala Citystä lähes Meksikon rajalle saakka. Iltapäivällä alkaneen pitkän matkan jälkeen saavuimme myöhään illalla raikkaan sateiseen Coatepequeen. Yön levättyämme meitä odotti päivä täynnä jännittäviä keskusteluita kunnan lasten ja nuorten asemasta, heidän oikeuksiensa toteutumisesta sekä kansalaisyhteiskunnan ja nuorten äänen kuulumisesta kuntahallituksen päätöksentekoprosesseissa.


 
Päivän ensimmäinen tapaaminen oli Coatepequen kunnassa vaikuttavien lasten ja nuorten oikeuksien parissa työskentelevien kansalaisjärjestöjen, säätiöiden, verkostojen ja kunnan työntekijöiden kanssa. Tapaaminen oli kuudes ja vuoden viimeinen kunnan vaikuttajien ja toimijoiden välillä. PAMIn organisoimat koulutustilaisuudet ovat koulutustarjonnan lisäksi tarjonneet ainutlaatuisen foorumin kunnan nuorten oikeuksien toteutumisen parissa työskenteleville ihmisille päästä jakamaan kokemuksiaan ja suunnittelemaan osallistumistaan kunnan päätöksentekoprosesseihin. Päivän tapaamisen aikana tutustuttiin lapsen ja nuorten oikeuksia koskettavaan lainsäädäntöön Guatemalassa ja maan Public Policy -muodostamisen käytäntöihin. Maassa on kattava lainsäädäntö ohjaamaan kuntatason päätöksentekoa, ongelmana on lähinnä se, että lainsäädännöstä ei ole päästy varsinaiseen toteutusvaiheeseen monessakaan kunnassa. Erityisesti hankaluuksia aiheuttaa kansalaisyhteiskunnan pääseminen osaksi dialogia ja päätöksentekoa, lain säätämällä tavalla.

Tapaamisen aikana kävi ilmi, että Coatepequen kuntahallitus on järjestänyt muutamia lasten ja nuorten oikeuksien kunnanvaltuuston (COMUDES) kokouksia, joihin on osallistunut valikoitunut ryhmä kunnanjohtajan valitsemia henkilöitä. Käytäntö on lainvastainen ja kansalaisyhteiskunnan jäsenet ottivatkin kokouksen aikana asiakseen pitää huolen siitä, että seuraavaan COMUDES tapaamiseen osallistuu tasapuolisesti demokraattisesti valittuja, teknisesti päteviä kansalaisyhteiskunnan edustajia lain säätämällä tavalla. Kokouksessa päästiin myös keskustelemaan nuorten roolista kunnan päätöksenteossa, teema jonka parissa osallistujat tulevat työskentelemään tiiviimmin vuoden 2014 koulutuksien aikana.


 
Päivän toinen tapaaminen oli Coatepequen aktiivisen nuorten verkoston kanssa. Verkoston upeat nuoret ovat 12–18 -vuotiaita. Tapaamisen aikana nuoret esittelivät toimintaansa kunnassaan noin 6 kuukautta verkoston perustamisen jälkeen. Verkoston merkittävin saavutus on ollut heidän järjestämänsä tapaaminen kunnanhallituksen kanssa, jolloin verkosto esitteli tekemänsä diagnoosin nuorten asemasta Coatepequessa. Kunnanjohtaja jopa saapui odotusten vastaisesti paikalle, minkä lisäksi hän antoi nuorille kunniamaininnan ansiokkaasta työstään diagnoosin muodostamisessa nuoresta iästään huolimatta. Nuorten tarkoituksena on vuoden 2014 aikana tuottaa diagnoosin pohjalta kunnanhallitukselle valmiin ehdotuksen keinoista, joilla lasten ja nuorten asemaa voitaisiin parantaa heidän kunnassaan.

Nuoret myös järjestivät alkuvuonna tapaamisen vanhempiensa ja huoltajiensa kanssa, jotta he saisivat esiteltyä verkostonsa toimintaa ja saisivat kotoa luvan osallistua kokouksiin vuoden mittaan. Vuoden lopulla järjestetään toinen tapaaminen vanhemmille, jotta he pääsevät tutustumaan nuorten vuoden aikana tuottamiin materiaaleihin ja aktiviteetteihin.

Tämänpäiväisen tapaamisen aiheena oli vuoden 2013 aikana järjestettyjen koulutusten arviointi. Nuoret arvioivat koulutusmoduuliensa hyviä käytäntöjä, metodologioita sekä kokemaansa käytännön hyötyä, jota ovat koulutuksista saaneet.

Illalla matkustettiin Mazatenangoon, josta perjantaina 23.11. jatketaan nuorisoverkoston tapaamisiin Zuniliton kuntaan.

Kuvat: Marjaana Hyppönen

Avainsanoina , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>