Don Otto ja Zuniliton nuoret 25.11.2013

Taksvärkki ry:n hankesuunnittelija Marjaana Hyppönen on Guatemalassa hankeseurantamatkalla. Paikallisen kumppanijärjestömme PAMIn toteuttama kansalaistaitokoulutusta nuorille tarjoava hanke alkoi tammikuussa 2013. Ensimmäinen hankevuosi lähenee loppuaan, ja Marjaana tutustuu nyt puolentoista viikon ajan nuorten kanssa tehtyyn työhön ja osallistuu tulevien toimien suunnitteluun.

Tämä on Marjaanan toinen blogipostaus matkalta.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 
Mazatenangosta matkustimme aamulla Zuniliton kuntaan, jossa tapasimme nuorten verkoston jäseniä. Nuoret ovat 11–18-vuotiaita, ja he edustavat hyvin suurta osaa kuntansa väestöstä. Zuniliton kunnassa nimittäin hieman yli puolet väestöstä on alle 18-vuotiaita. Nämä nuoret olivat viimeistelemässä diagnoosia kuntansa lasten ja nuorten tilanteesta käyden ryhmässä läpi muodostamiaan ongelma- ja tavoiteanalyysejä. Ongelmia, joita nuorten tekemät haastattelut ja muu aineistonkeruu olivat tuoneet esille, olivat muun muassa seksuaalikasvatuksen puuttuminen (teiniraskaudet ja sairaudet), koulutusmahdollisuuksien vähäisyys, nuorten mielenkiinnon puute yhteiskunnassaan tapahtuvista asioista ja omasta kehityksestään sekä alkoholin ja huumeiden väärinkäyttö. Tapaamisen aikana nuoret tekivät myös diagnoosin pohjalta SWOT-analyysin. PAMIn toiminnanjohtaja Myrella kommentoi tapaamisen aikana, että nuoret ovat erittäin edistyneitä analysointikyvyissään ja vertasi heitä omiin yliopisto-opiskelijoihinsa. Oli upeaa nähdä sanavalmiita, päteviä ja kyvykkäitä nuoria keskustelemassa keskenään kuntansa tilanteesta ja kehityksestä.


 
Iltapäivällä pääsimme tapaamaan Zuniliton kunnanvaltuuston lasten ja nuorten komission edustajaa Don Ottoa. Zunilitossa kunnanvaltuusto on Coatepequeen (lue Marjaanan edellinen blogipostaus Guatemalasta) verrattuna edistynyt, sillä valtuustoon lakisääteisesti kuuluvat 9 komissiota osallistuvat enemmän tai vähemmän päätöksentekoprosesseihin. Paljon työtä on vielä kuitenkin tehtävänä, sillä vaikka Don Otto otti nuoret ilomielin vastaan, oli selvää, että nuorten mahdollisuus päästä vaikuttamaan varsinaisissa päätöksentekoprosesseissa on vielä vasta alkutekijöissään. Nuoret esittelivät kunnanvaltuuston edustajalle verkostonsa aktiviteetteja ja tekemänsä diagnoosin alustavia tuloksia. Diagnoosi esitellään Zuniliton kunnanjohtajalle näillä näkymin alkuvuodesta, jonka jälkeen tuloksia voidaan hyödyntää kunnan toiminta- ja budjettisuunnittelussa.

Illalla matkasimme Xelan kaupungin kautta Guatemala Cityyn, josta matka tulee seuraavana aamuna jatkumaan maan toiselle laidalle Karibianmeren rannalle Puerto Barriosiin.

Avainsanoina , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>