Taidemuseo kertoo yhteisön omasta elämästä 6.2.2012

 

Tämän ja tätä vanhemmat jutut Bolivia-blogissa on kirjoittanut Taksvärkki ry:n kumppanijärjestö COMPAssa työskennellyt suomalainen vapaaehtoinen Minna Hujanen.


Köyhässä El Alton kaupungissa on oma taidemuseo, jossa esitellään lähinnä paikallista taidetta. Vaikka museo on keskellä kaupunkia, monet El Alton lapsista eivät ole koskaan vierailleet siellä. Compa-järjestön ranskalainen vapaaehtoistyöntekijä Martha vie oppilaansa museovierailulle.

– On tärkeää opettaa lapsia käymään museoissa ja arvostamaan taidetta. Jos he pääsevät jo nuorina vierailemaan museoissa, kynnys mennä museoon myös aikuisena on matalampi, Martha sanoo.

Museon opas esittelee mielellään kokoelmia, ja lapset kuuntelevat innokkaina. Kierroksen jälkeen jokainen valitsee itseään kiinnostavan teoksen ja tekee luonnoksia paikan päällä. Seuraavalla viikolla maalaustyöpajassa tehdään luonnosten pohjalta omia versioita.

– Museo on hyvin kaunis, ja siellä on monipuolisesti erilaisia taideteoksia, sanoo Diego vierailun jälkeen.

 

Diego on poikkeus, sillä hän on käynyt viidessä museossa aiemmin, mutta ei oman kaupunkinsa museossa. Hän on yksi innokkaimmista vierailijoista.

– Täällä oppii tuntemaan itselleen uusia tauluja ja veistoksia. Se auttaa meitä löytämään myös oman luovuutemme.

Compa-järjestön ajatukseen kuuluu opettaa paikallisille lapsille ylpeyttä omasta kulttuurisesta taustastaan. Taide on hyvin voimakas väline tähän tarkoitukseen.

– El Alton taidemuseon teokset kertovat meidän yhteisömme arkielämästä. Mutta niihin yhdistyy myös paljon luovuutta ja fantasiaa, Diego sanoo.

Diegoa miellytti erityisesti bolivialaista maisemaa esittävä romanttinen maalaus. Pojan käsissä siitä syntyy aivan uudenlainen versio, Diegon oman mielen maisema.
Teksti ja kuvat Minna

Avainsanoina , | Jätä kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>