”…ja presidentti Evo Morales Ayman osallistuu kongressin avajais- ja päätöstilaisuuksiin… 4.3.2013

Eilisessä sanomalehdessä julkaistu artikkeli sai meidät tuoreet työntekijät vihdoin tajuamaan, että se mitä Compassa nyt puuhataan, on jotain todella isoa. Tässä lainauksia artikkelista sekä mietteitä siitä, mitä tämä kaikki meidän näkökulmastamme tarkoittaa.

”Ensi toukokuussa La Pazin kaupungissa järjestetään Latinalaisen Amerikan ensimmäinen Cultura Viva Comunitaria -kongressi, johon osallistuu liki 600 musiikin, teatterin, videon, valokuvauksen ja muiden taiteenalojen tekijää sekä kulttuurintuottajaa Boliviasta, Brasiliasta, Argentiinasta, Kolumbiasta, Ecuadorista, Chilestä, Perusta, Venezuelasta, Uruguaista, Paraguaista ja Costa Ricasta.”

Cultura Viva Comunitaria on koko valtavan mantereen monenmoisten kulttuurin, opetuksen, kehityksen ja taiteiden ympärillä toimivien tahojen yhteinen verkosto. Kaikki ovat tervetulleita mukaan, aina yksittäisistä taiteilijoista nuorisojärjestöihin ja valtioiden toimijoihin. Porukka määrittelee arvonsa melkoisen monisanaisesti, mutta ainakin seuraavat teemat keikkuvat mukana: yhteisöllisyys, demokratia, kulttuuri, tasa-arvo, alkuperäiskansojen asema. Verkoston nimen voisi suomentaa ”Eläväksi yhteisökulttuuriksi”, tai pikemmin, Suomen kulttuurikentän termien mukaisesti, ”Eläväksi yhteisötaiteeksi”. Kotisivut löytyvät osoitteesta www.culturavivacomunitaria.org.

”Tapahtumassa on mukana myös viitisenkymmentä kansanedustajaa, ylempää virkamiestä, pormestaria, jopa osallistujamaiden kulttuuriministereitä; heidän joukossaan Boliviassa pitkään asunut Celio Turino, joka oli Brasilian Lula da Silvan hallituksen kulttuurisihteerinä toteuttamassa Puntos de Cultura -hanketta.”

Brasilia on kuuluisa edistyksellisistä kulttuurihankkeistaan, ja Puntos de Cultura eli Kulttuuripisteet -ideaa on kopioitu jo ainakin Argentiinassa ja Perussa.

”La Pazin El Altossa toimivan Compa-säätiön ja teatteri Tronon johtaja Iván Nogales, joka on tapahtuman vastaava, kertoo haastattelussa kokoontuneensa Boliviassa Cochabamban kaupungin johdon kanssa, ja hanke saa heidän täyden tukensa.”

Tässä syy miksi Iván Nogalesia ei ole paljon Compassa näkynyt; kaksi kertaa olemme kiireesti kätelleet ja sitten vain kuultu huhuja siitä, missä järjestön sydän milloinkin viipottaa neuvottelemassa ja palaveroimassa. Nämä ovat tärkeitä aikoja Compalle. Onnistuessaan kongressi voisi taata järjestölle paljon nykyistä suuremmat vaikutusmahdollisuudet. On aika loikka Compalle ja Ivánille siirtyä alkuaikojen ”hullun, katulasten kanssa teatteria tekevän” maineesta alle kolmessakymmenessä vuodessa tahoksi, jota valtio tukee ja kuuntelee.

”Bolivian hallitus ilmoitti, että presidentti Evo Morales Ayman osallistuu kongressin avajais- ja päätöstilaisuuksiin, ja että hallitus ajaa yhdessä La Pazin päättäjien, Telartes-yhdistyksen ja Compan kanssa lain tai asetuksen laatimista Cultura Viva Comunitarian tavoitteita tukemaan.”

Evo on kaikkialla! Presidentin kuvan näkee päivittäin lehdessä ainakin yhden, joskus jopa kolmen neljän tapahtuman yhteydessä. Tämä on hieno uutinen. Jospa mekin, näin compalaisina, pääsisimme kättelemään arvon herraa…

 

Cultura Viva Comunitarian tiukin konkreettinen tavoite on seuraava: hallitusten tulee ohjata 0,1 prosenttia valtion budjetista yhteisötaiteen ja kulttuurin tukemiseen. Tämä voi vaikuttaa hurjan toiveekkaalta, mutta täällä Boliviassa ilmapiiri on sangen suotuisa, eikä tuo (tai mikään muu merkittävä panostus yhteisökulttuuriin) kuulosta ainakaan meidän korviimme mahdottomalta. Täällähän on juuri toteutettu laaja opetusreformi, joka mm. kannustaa koulujen opettajia käyttämään entistä enemmän vaihtoehtoisia metodeja, kuten draamaa ja tanssia, päivittäisessä opetuksessa; tämä on juuri sitä, minkä eteen Compa on jo pidempään tehnyt työtä kouluttamalla opettajia ja vetämällä voimaannuttavia työpajoja koululuokissa. Ajatus siitä, että taide ja kulttuuri voivat toimia yhteiskunnallisen muutoksen moottorina, on siis vahvasti läsnä.

Artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

Tästä videosta voit kurkata mitä toukokuussa on luvassa.

 

Avainsanoina , | 1 kommentti | Julkaistu: | Kirjoittanut: admin

Vastaus kohteessa ”…ja presidentti Evo Morales Ayman osallistuu kongressin avajais- ja päätöstilaisuuksiin…

  1. Saana Teräväinen sanoo:

    Kuulostaa (ja näyttää) energiseltä ja innostavalta! Yhteisöteatteria Suomessa tehneenä voi vain haaveilla siitä, että sen mahdollisuudet ymmärrettäisiin vastaavalla tavalla….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>