YHTEISKUNTA

Poliittinen tilanne

Bangladesh on tasavalta, jota tällä hetkellä hallitsee presidentti Shahabuddin Ahmed. Bangladeshilaiset äänestävät vaaleilla jäsenet parlamenttiin. Parlamentin jäsenet äänestävät presidentin, joka voi olla vallassa korkeintaan kaksi viisivuotiskautta. Presidentti valitsee pääministerin (tällä hetkellä Khaleda Zia), jolle jää toimeenpanovalta. Parlamentissa on 300 paikkaa, joiden lisäksi 30 ylimääräistä paikkaa on varattu vain naisille.

Bangladesh on jaettu hallinnollisesti kuuteen alueeseen: Dhakaan, Khulnaan, Barisaliin, Rajshahiin, Chittagongiin ja Sylhetiin.

Bangladeshilaisilla opiskelijoilla on erityisen aktiivinen rooli politiikassa. Mielenosoitukset ovat tavallisia Dhakan yliopistolla, jossa tapahtumat ovat toisinaan kärjistyneet jopa opiskelijajohtajien salamurhiin ja pommeihin asuntoloissa. Itsenäistymisen jälkeen 55 ihmistä on kuollut yliopistojen mellakoissa. Opiskelijoiden vahva asema on seurausta vapaussodasta, jossa heillä oli merkittävä rooli.

Myös poliittiset puolueet ovat huomanneet opiskelijoiden tuen tärkeyden. Ne tavoittelevat opiskelijoiden suosiota tukemalla heidän aktiviteettejaan. Tästä johtuen monista Bangladeshin yliopistoista on tullut maan suurimpien puolueiden taistelutantereita. Jokaisen yhteenoton jälkeen yliopistot suljetaan väliaikaisesti, joskus jopa viikoiksi, ja suuri yleisö vaatii hallitusta tekemään jotain asioiden korjaamiseksi. Näissä olosuhteissa monen opiskelijan opinnot kestävät 8-10 vuotta, vaikka opinnoista voisi normaalisti suoriutua noin kolmessa vuodessa.

Vaikka 89 prosenttia bangladeshilaisista on muslimeja, ei valtio tunnusta mitään uskontoa.

Toisin kuin monissa muissa muslimimaissa, ei muslimipapistolla Bangladeshissa ole sananvaltaa kansallisessa politiikassa.


Taloudellinen tilanne


Bangladesh on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Täten se on voimakkaasti riippuvainen ulkomaisesta tuesta. Bangladeshin talous nojaa maatalouteen; noin 80 prosenttia bangladeshilaisista asuu maalla. Tärkeimpiä maataloustuotteita ovat juutti, riisi, tee, sokeriruoko, tupakka ja vehnä. Bangladesh on maailman suurin juutintuottajamaa. Maapinta-alasta alle 10 prosenttia on metsiä. Metsiä pyritään lisäämään istuttamalla puita. Eniten istutetaan hyötykäyttöön meneviä teakia ja bambua.


Bangladeshilaisten elämää hallitsee runsaiden vesivarojen läsnäolo.

Bangladeshin ilmaston joskus rajutkin vaihtelut tuovat epävarmuutta maatalouteen perustuvaan kansantalouteen. Viranomaiset pyrkivät ehkäisemään kuivuutta, tulvia ja tuhoutuneita satoja esimerkiksi keinokastelulla, padoilla ja talouden suunnittelulla.
Bangladeshin pääkaupunki Dhaka ja toinen suurkaupunki Chittagong ovat maan tärkeimmät talouskeskukset. Niissä valmistetaan vientiin juuttituotteita, vaatteita, terästä ja kemiallisia lannoitteita. Bangladeshista viedään ulkomaille myös teetä, nahkaa, kalaa ja katkarapuja. Koska suuriväestöinen Bangladesh ei pysty tuottamaan riittävästi ruokaa, on ruoka yksi tärkeimpiä tuontiartikkeleita. Kauppaa käydään lähinnä Länsi-Euroopan, Yhdysvaltojen, Intian ja Kiinan kanssa. Maan kaksi lentokenttää sijaitsevat Dhakassa ja Chittagongissa.
Bangladeshilla on hyvin vähän öljyä, maakaasua ja hiiltä, eikä juuri lainkaan louhintakelpoisia mineraaliesiintymiä. Terästehtaat, kemian- ja tekstiiliteollisuus ovat riippuvaisia tuontiraaka-aineista. Raaka-aineet ostetaan kehitysapuvaroilla, mikä vaikeuttaa entisestään omavaraisen kansantalouden kehittymistä. Osa teollisuudesta voi käyttää kotimaisia raaka-aineita, joista ehkä tärkein on köysiksi ja säkeiksi jalostettava juutti. Bambusta valmistetaan paperia. Eläinten nahkoja taas muokataan nahkateollisuudelle. Maa saa vientituloja myös perinteisistä käsitöistä, kuten kudonnaisista, savenvalantatuotteista ja rottinkitöistä.
Siirtomaakaudella rakennettiin laaja rautatieverkosto, mutta nykyään tavaraliikenne kulkee pääasiassa kuorma-autoilla ja sisämaan monia vesireittejä pitkin. Maantiet ovat hyvin päällystetyt. Maalla vetoeläiminä käytetään enimmäkseen härkiä ja puhveleita. Liikenne hoituu myös polkupyörärikshoilla ja kolmipyöräisillä moottoriajoneuvoilla linja-autojen ja henkilöautojen lisäksi.

Väestönkasvu ja köyhyys tekevät maan sosiaaliviranomaisten työn hyvin vaikeaksi ja haastavaksi. Valtio ja yksityiset järjestöt tarjoavat sairaanhoitoa, koulutusta ja perhesuunnittelua, mutta palvelut jakaantuvat epätasaisesti. Miljoonat ihmiset ovat vakavasti aliravittuja, yleisimpiä tauteja ovat malaria ja kolera.

Arkinen elämä

Bangladeshissa perheet ovat suurperheitä, jotka muodostuvat vanhempien ja lasten lisäksi usein isovanhemmista ja muista lähisukulaisista. Muslimimiehillä voi olla useampia vaimoja. Lapset osallistuvat perheen yhteisiin töihin ja elannon hankkimiseen. Erityisesti köyhien perheiden lapset ovat töissä pelloilla tai kotiapulaisina. Monet lapset työskentelevät myös pienissä metalli-, puutyö- tai muissa pajoissa, joita kutsutaan nyrkkipajoiksi.
Ilmasto-olosuhteet asettavat omat vaatimuksensa arjelle ja ne säätelevät pitkälti perheen elämää. Tuhoutuneet sadot, kuivuus ja tulvat johtavat usein nälkäkatastrofeihin. Viranomaiset pyrkivät ehkäisemään kriisejä vastatoimin, kuten keinokastelulla, padoilla ja talouden suunnittelulla. Heidän resurssinsa eivät kuitenkaan yksin riitä ja siksi monet kansalaisjärjestöt tekevät erittäin tärkeää ennaltaehkäisevää ja auttavaa työtä.

Uskonto

Suurin osa bangladeshilaisista on muslimeja. Bangladeshissa elää kaikkiaan noin 106 miljoonaa muslimia. Ainoastaan Indonesiassa (170 miljoonaa) ja Pakistanissa (136 miljoonaa) on muslimeja enemmän kuin Bangladeshissa. Hinduja on kansasta noin 10 prosenttia. Buddhalaisuutta ja kristinuskoa esiintyy myös jonkun verran.

Islam


Bangladehilaisia muslimipoikia Jhenidahin kaupungissa sijaitsevassa Koraanikoulussa. Koulua saavat käydä ainoastaan pojat.

Lähes kaikki Bangladeshin muslimit ovat rauhallisia ja edistyksellisiä sunneja. Pieni fundamentalistinen vähemmistö on kuitenkin yrittänyt vaikuttaa hallituksen toimiin. Jossain määrin heidän johtajillaan onkin vaikutusta päättäjiin.

Islamin uskolla on vaikutuksensa sen harjoittajaan päivittäin. Rukoushetkiä on joka päivä viisi. Ne saattavat vaihdella hieman vuodenajan mukaan. Kansainvälinen muslimikokoontuminen järjestetään pääkaupunki Dhakassa tavallisesti tammikuussa. Se on toiseksi suurin muslimikokoontuminen Mekan pyhiinvaelluksen jälkeen. Vuotuisen paaston, Ramadanin, aikana muslimit eivät saa syödä tai juoda päiväsaikaan. Alkuyöstä tai illalla järjestetään usein koko perheen, suvun tai ystäväpiirien juhlia, jolloin syödään pitkään ja hartaasti, että taas seuraavana päivänä jaksaa paastota.

Islamilaisuus vaikuttaa myös pukeutumiseen, mutta siinä on mukana myös kulttuurisia tapoja. Naiset suojaavat vartalonsa sareilla ja huiveilla, eikä paljaan ihon näkyminen ole suositeltavaa miehillekään. Tavat ovat kohteliaat, tunteita ei saa näyttää liikaa eikä kosketuksia julkisesti sallita; esimerkiksi kättely on vieras tapa hartaalle bangladeshilaiselle muslimille.

Hindulaisuus

Koska hindut ovat vähemmistönä Bangladeshissa, saa heidän seremonioitaan mennä seuraamaan ja niihin voi myös osallistua melko helposti. Ulkopuolisen on helpompi ymmärtää hindulaisuutta Bangladeshissa kuin Intiassa, koska Intiassa seremonioihin on vaikeampi päästä osalliseksi.

Hindutemppelit ovat näyttäviä ja aina kiinnostavia, koska niissä tapahtuu jotain kokoa ajan. Niissä tapaa värikkäitä ihmisiä, joita muslimienemmistöstä on vaikea löytää. Rama Krishna Mission on monissa bangladeshilaisissa kaupungeissa järjestettävä hindujen juhla.

Buddhalaisuus

Buddhalaisuus hävisi Bangladeshista lähes kokonaan ensin hindulaisuuden vallattua alueen ja myöhemmin islamin leviämisen myötä. Buddhalaisuuden suurimpia muistomerkkejä ovat temppelit ja luostarit Chittagongin alueella Kaakkois-Bangladeshissa.

Kristinusko

Vaikka kristinuskoa esiintyykin hyvin vähän paikallisten keskuudessa, on se voimakkaasti näkyvillä avustusjärjestöjen ja lähetystyöntekijöiden kautta. Koska kristinuskoon käännyttäminen on ankarasti kiellettyä, avustusjärjestöt keskittyvät humanitaariseen apuun ja tarjoamaan harvoille kristinuskoisille jumalanpalveluksia ja muita uskonnollisia palveluita.

 

 
Sivun alkuun