PäävalikkoMaria, Manuel ja MitchKyläNicaraguaHirmumyrskytOppimateriaaliTaksvärkkiLimkit ja lähteet

 

TULIVUORET

Kun tulivuori purkautuu, ilmoille pursuaa kammottava sekoitus punahehkuista laavaa, tuhkaa ja kaasuja. Eräät tulivuoret syöksevät kidastaan laavaa, joka virtaa laajalle alueelle. Toiset vuotavat tahmeaa laavaa, joka kasaantuu keilaksi ja saattaa tukkia purkauskanavan. Silloin alla kasvava paine voi räjäyttää kanavan auki ja kraatterista suihkuaa kaasua, höyryä, laavaroisketta ja tuhkaa korkealle ilmaan tai sitten sekoitus vyöryy alas vuorenrinnettä polttaen kaiken tieltään. Riippuu koosta miten pitkälle aine lentää. Laavaroiskeet putoavat lähelle purkausaukkoa kuten kiinteät vulkaaniset pommit. Laavakuona peittää laajan alueen tuhkaan ja korkealla puhaltavat tuulet saattavat kuljettaa hienoa pölyä vaikka maailman toiselle laidalle.

Kun purkauskanava tukkeutuu paksusta laavasta, tulivuori voi räjähtää tai sammua. Sammunut tulivuori saattaa rapautua niin, että jäljelle jää vain korkea tappi, joka seistä jököttää keskellä ympäröivää maastoa. Mm. Rio de Janeiron Sokeritoppavuori on tällainen.

Tulivuorityyppejä

Tuolivuoren muoto riippuu sen tuottaman laavan ja tuhkan rakenteesta.

Kerrostulivuoria ovat monet maailman korkeimmista tulivuorista. Ne ovat kasautuneet vuorottaisista laava- ja tuhkakerroksista. Laava on varsin sitkeää, joten se ei virtaa kauas ennen jähmettymistään.

Myös tuffitulivuoren muoto on jyrkän keilamainen, mutta se koostuu lähinnä vulkaanisesta tuhkasta eli kuonasta. Aina kun tulivuori purkautuu, tuhkakerroksen määrä kasvaa.

Kilpitulivuori syntyy, kun laava on juoksevaa ja virtaa laajalle alueelle sen sijaan, että se muodostaisi keilan. Kilpitulivuorissa on usein monta sivukanavaa.

Joskus juokseva laava tulvii laajalle alueelle maankuoren repeytyvistä raoista. Se jäähtyy muodostaen jättimäisiä basalttikenttiä, sellaisia kuten Dekain ylänkö Intiassa.