PäävalikkoMaria, Manuel ja MitchKyläNicaraguaHirmumyrskytOppimateriaaliTaksvärkkiLimkit ja lähteet

 

HIRMUMYRSKYN RAKENNE

Lämpimän trooppisen meren yllä kiertävä matalapaine voi muuttua raivokkaaksi pyörremyrskyksi, hurrikaaniksi. Se saa alkunsa pienistä ukkosmyrskyistä mereltä. Jos merivesi on riittävän lämmintä (yli + 24 asteista), useat myrskyt saattavat kasautua ja alkaa kiertää yhdessä. Tämä isompi myrsky imee valtamerestä kosteaa lämmintä ilmaa ja saa lisää energiaa pyörteeseensä. Rannikolle saapuessaan se on massiivinen spiraali, joka tuo mm. mahtavia pilviä, rankkasateita ja tuhoisia tuulia mukanaan.

Tyypillinen hurrikaani on halkaisijaltaan noin 1500 km, ja se koostuu mahtavien cumulus- ja cumulonimbuspilvien pyörteistä, jotka kiertävät myrskyn keskuksen eli silmän ympäri. Pilvinauhojen lämpö saa ilman kohoamaan nopeasti. Rivakka nousuvirtaus muodostaa korkeita pilviä, joista lankeaa ankaria kaatosateita, ja vetää puoleensa tuulia jopa 360 km:n tuntinopeudella. Vain myrskyn pienessä silmässä tuuli hieman laantuu. Siellä ilma laskeutuu ja taivas voi olla kirkaskin. Silmän mukanaan tuoma tyven on kuitenkin tilapäistä, sillä myrskytuulet ja rankkasade palaavat pian ja saattavat jatkua vielä vuorokauden, kunnes hurrikaani on mennyt kokonaan yli.

Tyypillinen hurrikaani on iso: se peittäisi koko eteläisen Suomen alueen ja ylettyy kymmenen kilometrin korkeuteen.

Voit tutkia yllä olevan
Fran -pyörremyrskyn
3D-mallia suurempana
tästä. (Kuva on suuri, joten käytössäsi pitää olla tehokas tietokone ja QuickTime-ohjelmalle tule eolla asetettu käyttöön paljon muistia.)