PäävalikkoMaria, Manuel ja MitchKyläNicaraguaHirmumyrskytOppimateriaaliTaksvärkkiLimkit ja lähteet

 

TUHOT

Hirmumyrsky Mitch tuli Nicaraguaan yllättäen lokakuun viimeisellä viikolla 1998.Ensiksi myrsky purjehti Nicaraguan yli, ja suurin osa ihmisistä ehti huokaista helpotuksesta. Sitten myrsky juuttui junnaamaan paikoilleen Nicaraguan ja Hondurasin raja-alueelle yli viikoksi ennen kuin se jatkoi matkaansa pohjoista kohti. Valtavat kaatosateet aiheuttivat maanvyöryjä ja tuhoisia tulvia Nicaraguan pohjoisosissa ja kaikkialla Hondurasissa.

Mitch-hurrikaanin jäljiltä Nicaraguassa oli 3.000 kuollutta, yli 20.000 taloa tuhoutui täysin ja yli 110.000 taloa vaurioitui. Mitch murensi maanteitä 1.500 kilometrin matkalta, romahdutti sata siltaa, katkaisi sähkölinjat ja vesijohdot sekä vaurioitti tärkeimpiä sähkövoimaloita. Lähes 40 % maan viljelyksistä tuhoutui, 15.000 karjaeläintä kuoli ja ihmiset menettivät ruokansa.

Mitch riehui Väli-Amerikassa

Hirmumyrsky Mitch aiheutti lokakuussa 1998 tuhoja Nicaraguassa, Hondurasissa, El Salvadorissa ja Guatemalassa. Maista pahiten kärsivät Nicaragua ja Honduras. Nicaraguassa pahimmat tuhoalueet sijaitsevat maan itärannikolla sekä pohjois- ja luoteisosissa. YK on arvioinut, että Mitch vei Keski-Amerikan valtiot 20-25 vuotta kehityksessä taaksepäin.

Nicaragualaiset Posoltegan ja Condegan kunnat sijaitsivat pahiten tuhoutuneilla alueilla. Posoltegassa kuoli noin 2.000 ihmistä, ja hirmumyrsky tuhosi yli 500 asuinrakennusta. Condegassa myrsky tuhosi lähes 600 rakennusta, näiden joukossa myös kokonaisia yrityksiä. Molemmilla alueilla tuhoutui myös mm. koulurakennuksia, teitä, siltoja, viljelyssatoja, maanviljelysalueita, sähkö- ja vesijohtoverkostoja.