Vapaaehtoiset inspiroituneina ja motivoituneina koulumaailmaan

”Ihana koulutusviikonloppu! Mitä mä teen nyt, kun tää loppuu ja pitää olla ihan yksin kotona”, jakaa tunnelmiaan Oululainen Tiia, joka on juuri aloittanut Taksvärkin globaalikasvatuksen aluekoordinaattorina.

Globaalikasvatuksen kouluttajien ohjaamilla kouluvierailuilla tavoitteena on jakaa nuorille tietoa globaaleista kehityskysymyksistä, niiden taustalla vaikuttavista syistä sekä innostaa nuoria toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Tänä lukuvuonna kouluvierailuilla työpajoja lähtee ohjaamaan yhteensä 25 globaalikasvatuksen kouluttajaa – 10 jatkavaa vapaaehtoista aiemmilta lukukausilta, 15 uutta vapaaehtoista sekä kuusi aluekoordinaattoria.

Taksvärkki ry järjesti vuosittaisen globaalikasvatuksen kouluttajien koulutusviikonlopun Päivölän virkistyskodissa Vihdissä. Vapaaehtoiset tulevat tekemään kouluvierailuja nyt käynnistyneen lukukauden aikana ympäri Suomea – ainakin Turussa, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä ja pääkaupunkiseudulla.

”On jännä, miten samanhenkiset ihmiset löytävät tiensä vuodesta toiseen Taksvärkin vapaaehtoistoimintaan. Ilman globaalikasvattajia Taksvärkin ei olisi mahdollista tavoittaa näin monia nuoria”, toteaa Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen suunnittelija Anna Kivimäki. Taksvärkin kouluvierailutoiminta on alkanut 2000-luvun alussa ja sillä tavoitetaan vuosittain yli 6000 nuorta.

”Ihana koulutusviikonloppu! Mitä mä teen nyt, kun tää loppuu ja pitää olla ihan yksin kotona”

Koulutusviikonlopun aikana käytiin läpi Taksvärkin toimintaa, kehitysyhteistyön lähtökohtia, globaalikasvatuksen teemoja sekä lukuvuoden 2019–2020 Mielen vapaus -kampanjaa, jonka keskiössä ovat Nepalin nuoret. Päiviin mahtui paljon toiminnallisia harjoituksia, yhteistä pohdintaa, naurua ja ruokaa. Koulutusviikonlopun illat kruunasi hämyinen puusauna kuvankauniin Hiidenveden rannalla.

Tunnelma Päivölässä oli ryhmän kesken tiivis, lämmin ja välitön. ”Ihana viikonloppu. Olen paljon mieluummin täällä, kuin Flow’ssa”, kertoo helsinkiläinen uusi globaalikasvatuksen kouluttaja Essi, viitaten samana viikonloppuna järjestettyyn suosittuun Flow-festivaaliin.

Koulutusviikonloppu sai paljon kiitosta uusilta vapaaehtoisilta. ”Hyvin rakennettu kokonaisuus, käytännönläheinen, erittäin monipuoliset menetelmät ja kiva kun leikin kautta käsitellään raskaat asiat. Hyvä, kun pääsee testaamaan menetelmiä ja samalla oppii muilta. Tosi paljon asiaa, kiva että jäädään yöksi”, pohtii uusi vapaaehtoinen Justiina Jyväskylästä. 

Myös Nepaliin suuntautuva kampanja sai osakseen hyvää palautetta, sillä sen luonnehdittiin olevan kampanja, johon kaikkien on helppo samaistua. Vapaaehtoiset yhdessä arvelivat kampanjan herättävän nuorissa helposti kiinnostusta, sillä Nepalin koululaisnuorten kohtaamia haasteita on helppo peilata Suomen koulumaailmaan.

Uudet globaalikasvatuksen kouluttajat kertoivat odottavansa tulevaa lukuvuotta ja lähtevänsä inspiroituneena ja motivoituneena koulumaailmaan. Kotitehtäväksi nimettiin koulutusviikonlopussa opittujen asioiden sisäistäminen ja sovittaminen ”omaan suuhun” sekä persoonaan. ”Ei kuitenkaan tartte olla asiantuntija. Keskustelu on paras anti”, toteaa Kaisa Jyväskylästä.

Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen suunnittelija Hanna Hjerppe haluaa omalta osaltaan rohkaista uusia globaalikasvatuksen kouluttajia: ”Samalla osaamisella ja innolla eteenpäin, kannattaa lähteä heti koulumaailmaan!”

Globaalikasvatuksen kouluttajien ohjaamissa työpajoissa nuoret pääsevät pohtimaan, keskustelemaan ja oivaltamaan. Pajoissa syvennytään esimerkiksi nuorten oikeuksien toteutumiseen, globaaleihin syy-seuraussuhteisiin sekä puretaan globaaliin etelään liittyviä stereotypioita. Omalle koululle voi tilata Taksvärkin globaalikasvatuksen työpajan tai tämä vuoden Taksvärkki-kampanjan Mielen vapaus -infon tällä ilmoittautumislomakkeella.

Teksti ja kuvat: Saila Sieranoja